Andrei en recruiters

LinkedIn is een geweldig mooi platform, niet alleen om ideeën en concepten met elkaar te delen en van elkaars professionele leven op de hoogte blijven maar ook vanwege de laagdrempelige manier waarop recruiters en werkzoekenden met elkaar in contact kunnen komen. En daar gaat het dus eigenlijk mis.

‘Deze functie past écht per-fect bij je’

Niet zelden krijg ik recruiters in mijn mailbox die totaal niet hebben gekeken naar het profiel. Ze komen aangezet met een standaard knip-en-plaktekstje waarbij ze aangeven dat je profiel opvalt en echt ‘per-fect’ aansluit bij de vacature die ze hebben. Die vacature sluit dan vaker niet dan wel bij je profiel aan.

Ze verwachten ook altijd nog een positief antwoord op hun generieke bericht. Dat stuit tegen de borst, als je immers niet meer moeite hebt gedaan dan de naam in de aanhef aan te passen maar vervolgens wel verwacht dat iemand je bericht met zorg en enthousiasme beantwoordt gaat wel heel ver.

Mededelingenbord

LinkedIn is daarmee meer het supermarktmededelingenbord geworden. Waar het enkele jaren geleden begon met direct en oprecht contact zien veel recruiters het vooral als een manier om maar snel hun verplichte contactmomenten te noteren. Zelfs op een arbeidsmarkt die overspannen is zou een klein beetje zorgvuldigheid de recruiter sieren.

Het is heel begrijpelijk dat als je moeite hebt met het zoeken naar geschikt personeel je steeds meer mensen maar een bericht gaat sturen in de hoop dat er iemand een keertje hapt. Denk alleen na of je vacature ook echt aansluit bij een profiel.

Codewoord

Om ongewenste berichten van recruiters te filteren van recruiters heb ik een idee van David Movsisian overgenomen: gebruik een codewoord in je profiel. Schrijf een interessante of relevante tekst op je profiel en laat ergens in een zin duidelijk worden dat als je echt vindt dat het profiel aansluit je een berichtje mag sturen zolang je het codewoord maar gebruikt.

Er zijn gelukkig ook genoeg recruiters die nog echt kijken naar profiel en de persoon. Voor hen neem ik mijn hoed af. Mijn codewoord blijft op mijn profiel staan. Het is een kleine, ludieke stap om voor mezelf het kaf van het koren te scheiden.

Andrei Vreeling avatar